ОБЩИНА МОНТАНА

Република България

Осветиха възстановената сграда на читалище „Разум”

Осветиха възстановената сграда на читалище „Разум”

Завърши най-големият проект в културна инфраструктура  на община Монтана, финансиран с европейски средства  - основният ремонт на читалище „Разум”.

Обновяването на сградата, построена в средата на 30-те години на миналия век, е инвестиция от  2 156 000 лева.  От тях 1 457 00 лева са безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Региони в растеж”,  останалите са осигурени от община Монтана. 

В променената сграда днес бе отслужен  водосвет от отец Николай и отец Емил от храм „Свети Кирил и Методий”.

Кметът  на Монтана Златко Живков и председателят на общинския съвет Иво Иванов прерязаха традиционната лента за откриването. А гостите – общински съветници, журналисти и общественици чуха за трудностите, преодолени в изпълнението на проекта.

„Щастлив съм, че върнахме тази сграда на хората от Монтана, защото тя е свързана с историята и спомените на поколения граждани, заяви кметът Живков. Направихме го с постоянство и упорство, което е водещо за нас във всички   проекти.  Сградата  на читалище „Разум”  вече е отворена за различни културни събития. Концертната зала е с  285 места.  По проекта са подменени  електрическата, ВиК  и отоплителната инсталации. Изградени са нови системи за климатизация и вентилация Подменени подови настилки, стенни и таванни покрития. Ремонтирана е покривната конструкция. Подобрена е енергийната ефективност на сградата.”

В концертната  зала е  монтирано оборудване за провеждане на различни културни мероприятия -  оркестрина, централна озвучителна система, осветителна система и сценична механизация.

27.01.2023 г.