ОБЩИНА МОНТАНА

Република България

Монтана ще отбележи Деня на българската просвета и култура

Монтана ще отбележи Деня на българската просвета и култура

С празничен концерт Община Монтана ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Той ще започне в 10:30 ч. на 24 май на открита сцена на пл. „Жеравица“. При дъждовно време събитието ще се състои в Драматичен театър – Монтана.

Произведения на поети и писатели, родени или творили в българския Северозапад, ще изпълнят на празничната сцена младите актьори от Театрална школа „Артем“ към Драматичен театър – Монтана. Техният художествен ръководител - актьорът Стефан Милков, е вплел в сценария стихове и белетристични откъси от Анастас Стоянов, Ели Томинска, Иван Давидков, Иван Рудников, Йордан Радичков, Мартен Калеев, Младен Исаев, Славчо Красински. Те са подбрани от екипа на Регионална библиотека „Гео Милев“.

Български песни от репертоара на Вокално студио „Детски смях“ към ЦПЛР – ОДК „Ние, врабчетата“ ще огласят централния площад на Монтана. Два представителни ансамбъла - „Пъстрина“ към НЧ „Разум – 1883“ и „Младост“ към Общински младежки дом, ще изпълнят тематични композиции. По-различен акцент в програмата ще бъде класически танц на школа „Финес“.

На традиционния прием, посветен на празника, Кметът Златко Живков ще връчи Почетната значка на Община Монтана на личности и институции със значим принос в областта на образованието и културата.

17.05.2023 г.