ОБЩИНА МОНТАНА

Република България

Българска и немска гимназия създават хроника за 50-годишното си приятелство

Българска и немска гимназия създават  хроника за 50-годишното си приятелство

Учениците от гимназия „Филип Меланхтон” в немския град Шмалкалден и от гимназия „Петър Богдан” в Монтана пишат общата си история.

Директорът на гимназията в Шмалкалден Юрген Хаас, преподавателите Петра Бауершмид и Максимилиан Гюнцел, се срещнаха с кмета Златко Живков. Те са на  посещение в страната ни след няколкогодишно прекъсване, наложено от световната пандемия.  На срещата присъстваха  колегите им от гимназията за преподаване на чужди езици в Монтана, ученици и журналисти.

Кметът Живков поздрави гостите с добре дошли и разказа  спомените си когато да пръв път е бил в гимназия „Филип Меланхтон” преди близо 20 години. „Тя е еталон за европейско училище с добрата си материална база и организация. Ние също се стремим към високи стандарти”, каза Живков.

„Радвам се да бъда отново сме тук, защото вярвам, че личната среща между нашите ученици е важна,  заяви директор Хаас. Заедно ръководствата на българското и немското училище са обсъдили   идеи за общи бъдещи проекти в образователния обмен. Предстои българска група деца да гостува в Шмалкалден

През тази година двете гимназии отбелязват 50 години от началото на своето сътрудничество. По  повод юбилея учениците от двата града пишат хроника на общата си история под мотото: „ Приятелството е като дърво. Няма значение колко е голямо, важно е колко дълбоки са корените му.

„Идеята е в проучванията на  този дългогодишен период за обмяна на опит учениците да възродят интереса си към България и съответно към Германия, разказва  Петра Бауершмит. Тя е водещ преподавател за международното сътрудничество на училището, а от тази година с това ще се занимава младият й колега Максимилиан Гюнцел, също възпитаник на гимназия „Филип Меланхтон”

Хрониката  на 50-годишното сътрудничество между гимназиите трябва да бъде отпечатана до септември.

17.05.2023 г.