ОБЩИНА МОНТАНА

Република България

Богоявленски ритуал ще има, но при спазване на противоепидемичните мерки

Богоявленски ритуал ще има, но при спазване на противоепидемичните мерки

Хвърлянето на кръста в Монтана ще се състои на 6 януари в 10:45 ч. в  езерото на парк “Монтанензиум”. До участие в традиционния богоявленски ритуал ще бъдат допуснати само участници, които представят кръщелно свидетелство и зелен сертификат или отрицателен тест за Ковид-19. Предварителното записване ще започне в 10:00 ч. на мястото на събитието.

Преди хвърлянето на кръста Негово високопреподобие архимандрит Антим - протосингел на Видинска митрополия, ще отслужи тържествена света литургия и Велик Йордански водосвет. Службата ще започне в 9:00 ч. в  храм “Св. св. Кирил и Методий”. Непосредствено след нея - в 10:30 ч., литийното шествие, ще се отправи към езерото. Маршрутът му ще премине по централната алея на бул. „Трети март” и ще завие на ляво по ул. „Александър Стамболийски”, за да стигне до водоема.

Всички участници в изваждането на кръста ще бъдат благословени от архимандрит Антим и ще получат възнаграждение за своята съпричастност към големия християнски празник и към традицията.

Българската православна църква и Община Монтана като организатори апелират към присъстващите за спазване на противоепидемичните мерки – носене на маски или дистанция от минимум 1,5 метра.

04.01.2022 г.